Home > > De dames van de retirade

De dames van de retirade

Amsterdam - Met 'dag poes' heet ze ons steevast welkom. De mevrouw van het toilet in de club waar we graag komen. Ze is er altijd. Gastvrij, lief en net je moeder. Met snoepjes en kauwgompjes op het tafeltje, naast het vertrouwde schoteltje met blinkend kopergeld. Lekkere zeep bij de wastafel en deodorant voor een nachtelijk opfrismoment. De huiskamer van elke Amsterdamse club waar je even op adem mag komen.

Onze dame kent iedereen die op de dance feesten komt. Ze weet wanneer het tijd is om even op een toiletdeur te kloppen en ze ziet haarscherp wanneer het echt niet goed gaat met een feestganger. De dames zijn een onmisbare schakel in de beveiliging van veel Amsterdamse feesten. De professionele ogen en oren van de club en de organisator.

Vorige week stonden wij even bij te praten over onze feesten totdat de nieuwe ‘manager’ van de club binnenliep. Eigenlijk net te jong, maar toch al een beetje ‘een hele baas’. Onze toiletdame had te dure zeepjes gekocht. Foei! Of ze die de volgende keer bij de Lidl of Action wilde kopen. Ze kreeg een echte reprimande, die ze gelaten over zich heen liet komen. Ze bekroonde het standje met een vette knipoog naar ons. Zij weet wel beter. En onze jonge manager moet nog heel veel leren…

We gaan onze ‘poes’ weer vaak zien als het vanaf 20 oktober het Amsterdam Dance Event is. De dames van het toilet staan klaar voor ons in Panama, Escape, Odeon, Paradiso en Westerunie. Zij zijn onze echte Helden van Amsterdam!

foto: duncan


twintig reacties op "De dames van de retirade"

Sjaan
-1-  Sjaan:
Ik zou ze liever de zwervers van Amsterdam willen noemen. Heb je al entree betaald, moet je nog es een euro dokken om even te pissen. Doe even normaal. Ga echt werk zoeken.
Arnoud de Jong
Slechte ervaringen bij de Burger King, Sjaan?
Bart
-3-  Bart:
Vroeger, lang geleden (ong. 1975), was er ook zo'n dame, zeker al'op leeftijd', zoals ze dat noemen, die 'regeerde' het toiletblok bij een bluesclub in de lange of korte Leidse Dwarsstraat, naam ben ik vergeten.. Leuke club, altijd mooie muziek, altijd veel dronken bezoekers, en natuurlijk veel gekots en andere ongerechtighijkheden in de toiletten... Noem haar tante 'Sjaan': was nooit te beroerd om de zooi op te ruimen: "ach jongen, heb je al weer te veel gesopen?
Hier, effe opfrissen, beetje lotion, en hier zijn de peperemuntjes... ( om 03. 00 uur s'nachts)
Hulde aan deze dame, en alle andere vakgenote's die het de bezoekers aan dergelijke nachtclubs mogelijk maakten zonder gezichtverlies weer op de dansvloer te verschijnen, of gewoon achteraf aan de bar zich opnieuw te laten vollopen...
Dat doet niets af aan de bijzondere wijze waarop de 'dame van de retirade'zich door de eeuwen heen heeft gemanifesteerd in alle clubs!
Bart
-4-  Bart:
Ik kan het niet laten: @ Sjaan, heb jij werk, ik bedoel 'echt werk', wat dat ook moge zijn volgens jouw normen,..
Of zijn er andere redenen dat je altijd zo vreemd reageert? Dan kun je beter een andere site opzoeken om te zeuren...
Theo
-5-  Theo:
Ik kan het ook omdraaien, Bart.
Als je niet tegen andere meningen kan, heb je per definitie niets op internetfora zoeken.
Bart
-6-  Bart:
Het kon ook niet anders, is het niet Sjaan dan is het Theo... ik heb sterk het gevoel dat ik al veel eerder met deze tweelobbige persoonlijkheid geconfronteerd ben geweest...
Lieve Theo/ Sjaan, wees alsjeblieft ook bestand tegen andere meningen dan de jouwe, jullie beidener (sorry in slechter duaal nederlands kan ik het niet zeggen)
persoonlijkheid is een zeer storende factor op de website van Amsterdam centraal. Het lijkt me ook voor Theo tijd om een ander forum voor zijn uitsluitend negatieve kritiek op te zoeken...
Want Theo: heb je in al je bijdragen ooit 1 positieve, constructieve of opbouwende reactie gegeven? Dat dacht ik ik niet, en ik denk het gros van de AC reageerders ook niet... Dus: zeuren en zuigen, beste 'Theo' is gewoon afgelopen, hoop ik, onder welke naam je nu ook blijft reageren...
Het laatste wat ik graag van je wil weten is waarom je een internetforum bijna maanden plat gooit met je platitudes over meningen, 'niet de mijne' etc. Je moet wel een heel erg gefrustreerd persoon zijn, dat je je onder meerdere nicknames uitlaat op deze site, en vervolgens iedereen als een gefrustreerde schoolmeester loopt af te zeiken over jouw mening, en vervolgens onder een andere naam iedereen 'verbied'op internetfora iets te schrijven.
Hoe ziek kun je zijn? ,stop ermee, ghostwriter Theo/Sjaan etc.
Theo
-7-  Theo:
Bart, je eigen ellenlange tirades en verdachtmakingen dat onze meningen hier niet thuishoren omdat ze de jouwe niet zijn zou je eens objectief moeten bekijken. Jouw persoonlijke reakties op ons vragen, nee schreeuwen (zoals nu) om een tegenreaktie, waar jij je vervolgens weer aan stoort, etc. En zo is het cirkeltje rond. Denk je dat ik deze gang van zaken leuk vind? Integendeel, het is alsof je tegen een muur praat!

Ik dacht dat jij er stilletjes van genoot maar man, negeer ons dan toch gewoon als je je zo aan ons stoort. Maar om nu telkens de wens om onze deportatie te uiten...
Sjaan
-8-  Sjaan:
Iedereen die het niet met me eens is moet oprotten. Zo werkt de geest van Bart. Ene linkse Stalin deed dat ook: ben je het niet met me eens, stuur ik je naar Siberie. Werkt dat ook zo in jouw linkse partij Bart of zit alleen jij zo ziek in elkaar?
Arnoud de Jong
Hier spreekt even uw moderator:
Het onderwerp is weliswaar 'De dames van de retirade', maar dat betekent nog niet het elkaar verbaal onderpissen on-topic is.
Houd het dus bij argumenten svp.
JohnN
-10-  JohnN:
Fijn dat er altijd nog mensen zijn die ervoor zorgen dat we niet in ons eigen gemors, gespetter, geklieder omkomen.
Ik moet er niet aan denken dat het overal zou meuren zoals op de tankstations langs onze wegen. Hulde aan de sop en dweilbrigade.
Maarten
-11-  Maarten:
@arnoud: Ze dachten dat een 'retirade' een herhaalde tirade is...
Flipper
-12-  Flipper:
Zelfs gezeik = business these days, dus: mispoes !
Flipper
Bart
-13-  Bart:
Maar natuurlijk @ Flipper: 'shit'en bijbehorende afvalproducten zijn onderdeel van 'Nederland Groen' en verantwoord ondernemen... Zelfs varkenszeik= 'gier' wordt graag afgenomen door producenten van bemestingsproducten...
JohnN
-14-  JohnN:
Heel vroeger, bij mijn ouders thuis, hadden we geen afvoer. Alleen de regenpijp van de dakgoot loosde op de sloot achter het huis. In de tuin lag een sceptic tank van 1000 liter. Daar verdween al ons eigen afvoerwater in. Meststoffen bezonken, Enigszins gezuiverd water vloeide via een overloop naar het straatriool.
Eens per vijf jaar kwam er een man die het deksel eraf schroefde en het bezinksel (meststof) eruit schepte. Het stonk niet eens.
Die tijden komen weer terug, straks plassen en poepen we allemaal weer in tanks. Daar wordt het oppervlaktewater en de zee weer schoner van.
Bart
-15-  Bart:
@ Maarten: leuk! re- tirade...
Maar er zijn mensen die zelfs dat niet snappen...
De Dames van de Retirade zijn echt om in ere te houden, hoewel de laatsten op het Centraal station in Amsterdam zich wel eens 'onhebbelijk' gedroegen. Hé meneer , het is 50 cent.. Ja maar ik geef u toch een Euro?
Ja seg, mot ik ook nog wissele!
Daarentegen waren de toiletten op perron 2 wel altijd onberispelijk schoon...
Dick
-16-  Dick:
Bartjuh, blijf respect houden voor anders denkenden ...
on-topic, als de toiletten netjes zijn heb ik geen probleem om 1 euro voor een plas te betalen ...
met 1 ding zijn wij met z'n allen eens: alleen de zon komt voor niks op!
Arnoud de Jong
In Duitsland zie ik dat de toiletten in wegrestaurants tegenwoordig gerund worden door een bedrijf. Het plaatst tourniquets en tegen inworp van een euro in de automaat mag je de toiletruimte binnen. Tegelijk krijg je een kortingsbon voor een kopje koffie in het wegrestaurant. Waarvan je meestal weer opnieuw moet pissen natuurlijk.
Ik ervaar deze constructie als uiterst onsympathiek en ongastvrij. En belachelijk duur bovendien.
Bart
-18-  Bart:
@ Anoud de Jong: was afgelopen week in Brugge (B): vrijwel alle openbare toiletten zijn gewoon 'bemenst': tegen betaling van 0,20/ soms 0,50 E kun je je gang gaan, en de toiletten zijn ook nog zeer proper! En ook hier vraagt de dame van de retirade meestal 'of alles naar wens was'. Dat was het dus: schoon en proper.
Ik vind de door jou geschetste ontwikkeling in Duitsland dan ook zeer zorgelijk! (heb je geen gepast geld, dan pis je toch gewoon tegen de vangrail (nomen est omen) En wie heeft ooit die ultrasnelle reichsbahnen aangelegd? En willen ze daar nu alweer wisselgeld op terugvangen?...
mrevur
-19-  mrevur:
dhkdurfifelnhczxesnrvzzjeafusk
Bart
-20-  Bart:
Bovenstaande @mrevur wordt vast een lastige klant voor de 'dames'...
Enne uh.. @Dickie: je kunt niet rekenen, want ik gaf een(1) E, zonder wisselgeld terug te vragen... Dat was dus een vette fooi, toch?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.