Home > > Mijn tijdbommetje zat in de trein

Mijn tijdbommetje zat in de trein

Foto: Arnoud de Jong

Dat gebeurt mij niet. Dat gebeurt alleen domme toeristen… hoe vaak ik dat niet heb gezegd over de afleidingstrucs in de trein van Schiphol naar Amsterdam; tussen Lelylaan en Sloterdijk om precies te zijn. En ineens is een van je eigen tassen weg. In een moment van onbedachtzaamheid gejat door de boefjes uit West. Daar sta je dan met je grote mond.
We reizen DJ-end de hele wereld over. Sydney, Londen, Rome en Madrid. Wij zijn overal op voorbereid en zitten bovenop onze koffers als we onderweg. Het zal je toch niet gebeuren dat ze je tassen stelen met MacBooks en unieke remixen? Wij kijken echt wel uit. Alleen dus even niet afgelopen zondagavond in de trein tussen Lelylaan en Sloterdijk, thuis komend van een geweldig feest in Kopenhagen.

Achteraf was het makkelijk reconstrueren. Iedereen had het gezien, maar natuurlijk niks gezegd of gedaan. Eerst kwam een verkennertje van, zoals de Politie dat opschreef, Noord-Afrikaanse afkomst. Vervolgens vlak voor Sloterdijk zijn handlanger, die iets in het gangpad laat vallen, vraagt of dit de trein naar Utrecht CS is en ons nog keurig een goede dag wenst. Zijn maatje pakt een van onze tassen en verdwijnt meteen door de nog open treindeur naar buiten. Je zit er met z’n tweeën bovenop en het duurt zelfs even voor je het in de gaten krijgt. Eerst de schrik, dan de boosheid en dan even heel veel verdriet. Gelukkig heb ik een lieve partner die meteen de nodig ‘slachtofferhulp’ gaf.

Natuurlijk heb ik, een dag later op afspraak, aangifte gedaan. De Politie weet wie het zijn. Maar, ze hebben niet voldoende harde bewijzen om de knaapjes op te pakken en veroordeeld te krijgen. Een kat-en-muis-spel dat klaarblijkelijk al jaren doorgaat aan de westkant van Amsterdam.

Pas na twee dagen heb je eigenlijk echt in de gaten wat er allemaal in die gestolen tas zat… de laatste taxfree aankopen, een van onze MacBooks, kerstpresentjes voor vrienden, onze recorder met recente sets en mijn paspoort. Hoe hadden we zo stom kunnen zijn om die tas ook maar een seconde uit het oog te verliezen. Het gevolg: veel ellende, veel persoonlijke herinneringen weg en eindeloze telefoontjes met verzekeraars. Gelukkig wel meteen hulp bij het stadhuis.

Ik ben nu vooral nog verdrietig en boos. Op mezelf… hoe stom kun je zijn om in je eigen stad niet extra goed op te letten op je spullen, terwijl je elke gast waarschuwt, en nog eens waarschuwt. Boos op iedereen die het zag gebeuren en niks deed, omdat ze dachten dat we domme toeristen waren. Je voelt je ook echt een ‘loser’ als je daar dom staat te kijken naar de tas die er niet meer is. Ik ben boos op de conducteur die nergens te vinden was. Maar, vooral boos op die blagen die zich meester maken van onze meeste intieme bezittingen en geen enkel respect hebben voor wat van mij en van anderen is en daarmee keer op keer wegkomen. Blijf met je poten van mijn spullen.

Ik ben vooral ook verdrietig, omdat ik steeds minder frank en vrij door mijn eigen Amsterdam kan lopen. In afwachting van weer een volgend incident. Geweld van pizzakoeriers op de Zeedijk afgelopen zomer. Weer een jas weg uit de garderobe van onze stamkroeg. Nare opmerkingen als we over de Warmoesstraat lopen. Schreeuwen tegen de conducteur van de tram die vriendelijk vraagt om je OV-chipkaart. Je raakt er haast immuun voor.

Burgemeester van der Laan wil de criminaliteit van jongeren, tijdbommetjes op scooters, in Amsterdam aanpakken. Volgens de burgemeester veroorzaken deze jongens in eerste instantie overlast en stappen ze later over naar de gewapende criminaliteit. Mijn zegen heeft hij. De grens van leuke ‘baldadigheid’ is toch echt ruimschoots overschreden in Amsterdam. Het fysieke geweld, het gescheld, de berovingen, het gejat, de overvallen en de intimidaties moeten stoppen. Een veilig Amsterdam gaat elke Amsterdammer aan. Vandaag ik, morgen gij?


acht reacties op "Mijn tijdbommetje zat in de trein"

Theo
-1-  Theo:
[linksmodus]Racist! Alsof Nederlandse jongeren zo lief zijn.[/linksmodus]

Gewoon incidenten.
http://www.youtube.com/watc...
JohnN
-2-  JohnN:
{Theomodus} Oplossingsgericht! het leger er op af, commando's en reservisten oproepen
Eric Lucassen
-3-  Eric Lucassen :
Theo heeft helemaal gelijk
het is genoeg
-4-  het is genoeg:
En dan gaat dit, hoe vervelend ook, alleen nog maar over materiële zaken. Moet je als homo eens zien wat je meemaakt daar en in de rest van Amsterdam.
Walther Schoonenberg
-5-  Walther Schoonenberg:
Beste Walther, ik voel erg met je mee. Ik ken het gevoel, ik ben ook op een vergelijkbare manier eens iets kwijtgeraakt, een tas vol bezittingen en persoonlijke herinneringen. Het heeft mij geraakt. Amsterdam gaat naar de klote door dit tuig en als je iets van zegt, ben je een racist.
Theo
-6-  Theo:
Walther spreekt tot Walther?
Maaike
-7-  Maaike:
Wederom een voorbeeld van georganiseerde misdaad.
En zo moet het eens aangepakt worden, in plaats van deze zaken weg te wuiven als “incidentjes”.
Lijkt me ook best een leuke klus voor alle agenten die nu achter de computer zitten of stoute burgers (“u kunt contant afrekenen hoor!”) moeten bekeuren.
Maar eerst wordt de politie nog even wegbezuinigd (briljant idee van Guusje ter Horst).
En daarna komen er weer agenten bij en komt alles goed.
Let in de tussentijd maar goed op jezelf iedereen!
Arnoud de Jong
“Amsterdam gaat naar de klote door dit tuig en als je iets van zegt, ben je een racist”

Nee Walther, alleen als je er een complete etnische groepering op aanspreekt

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.