Home > > Stadsmomentje: even parkeren bij het tankstation

Stadsmomentje: even parkeren bij het tankstation

Het is zaterdagmiddag en we draaien na een bezoek aan vrienden de ring-A10 af. Ik wil nog even de tank volgooien. Met hoge snelheid rijdt een zwarte Duitse SUV me net voor het einde van de afrit voorbij en draait voor me het tankstation op. De sticker achterop verraadt dat hij van Diemen houdt.

Hij parkeert de auto precies tussen twee vrije pompen in, daarbij de weg naar voorste twee pompen blokkerend. Niet aardig denk ik nog. Het is er al zo druk.

Voor ik boos wordt, en resoluut op de claxon druk, bedenk ik me ineens dat er mogelijk iemand uitstapt die heel slecht ter been is en die ruimte simpelweg nodig heeft. Voor je het weet reageer je overdreven en onnodig geïrriteerd. Ook ik moet oppassen voor mijn korte lontje. Er is vast een goede reden voor deze vreemde parkeerstrapatsen. 

Er stapt een Costa Brava bruine man uit de SUV. Het soort bruin dat je niet op de golfbaan krijgt, maar wel bij de spray-tan, en dan waarschijnlijk toch in Diemen.

Hij is duidelijk met z’n meisje op stap. Zo’n Toren-C pubermeisje, dat houdt van hardcore feesten, met bijpassende opgestoken paardenstaart, en veel kauwgom. Ik durf haast niet te kijken. Straks roept ze: ‘Dat wordt betalen, pannenkoek!’.

Na ruim 5 minuten is meneer nog niet terug. Hij drinkt binnen in alle rust een kop koffie en snavelt een kroket uit de muur. Wij wachten af. Is dit nu onbewust asociaal gedrag?

Inmiddels staat naast me een andere auto stil. Een man met een stationwagen vol jongens. Net terug van een voetbalwedstrijd? Waarschijnlijk was het vandaag zijn beurt om het juniorenteam te rijden.

We kijken elkaar aan. Een blik van begrip… we durven geen van beiden naar binnen te gaan om te vragen de auto te parkeren waar dat hoort. Ik heb geen zin in de verwensingen die je tegenwoordig krijgt als je zoiets fatsoenlijk vraagt. Ik heb net iets te vaak ‘waar bemoei je je mee’, 'je moet je kop houden' en ‘klootzak’ gehoord de afgelopen maanden. Ik laat me mijn rustige zaterdagavond, thuis op de bank, met een flesjes wijn en een mooie film niet ontnemen.

De voetbalvader naast me haalt moedeloos z’n schouders op als de man na bijna 10 minuten met een nieuw pakje sigaretten in zijn auto stapt. Mijn buurman kijkt ook uit na een rustige avond thuis na al het geweld op het veld. En, ik denk alleen maar: wat een asociale hufter in die SUV…


zeventien reacties op "Stadsmomentje: even parkeren bij het tankstation"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Wat dacht je van toeteren met z'n allen? ;-)
Guus
-2-  Guus:
Wanneer we allemaal zo`n berustende houding zouden aannemen verschuift de norm van het aso-gedrag. We zijn er zelf bij om dat te voorkomen.
JohnN
-3-  JohnN:
@Guus: Vangt u de klappen dan op? Zeker 2 meter plus en boomstam-armen?
Vind overigens de vermelding van de (duitse) nummerplaat niet relevant.
Ik had vroeger ook een aso buurman die met een andere nummerplaat rondreed, maar hij was toch echt wel een Nederlander.
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
@ JohnN
Ik vind de reactie van Guus terecht. Als iemand er voor kiest in de situatie zelf de mond te houden om er vervolgens hier een artikel over te gaan schrijven, dan gaat er ergens iets mis.
HenkvP
-5-  HenkvP:
Wat is een Toren-C pubermeisje? Eerst maar even gegoogled. Conclusie: weer wat geleerd. ((-;
Nvt
-6-  Nvt:
Verwarrend, bedoeld is kennelijk dat het merk Duits is, niet het kenteken.
JohnN
-7-  JohnN:
@Milena: Je mond opentrekken kan ook roekeloos zijn. Ik ben niet 2 meter + lang en 1 meter breed. Ooit sprak ik iemand aan die voor de deur van de supermarkt parkeerde op de afrit voor winkelwagentjes, zeer hinderlijk voor de klanten die met moeilijke toeren hun wagentjes naar de auto op de parkeerplaats moesten zien te rijden. Een parkeerplaats nauwelijks 30 meter verderop waar nog plaats vrij was maar waar de aso niet wilde staan. "U hinderr al die andere mensen" kwam me te staan op een regelrechte levensbedreiging. Sindsdien ben ik maar een lafaard en probeer de aso's te negeren, zoals zo veel mensen vrees ik.
Milena Tsareva
-8-  Milena Tsareva:
@JohnN
Wel 112 gebeld of minstens aangifte gedaan tegen degene die jou (met de dood) heeft bedreigd? Of vond je dat ook roekeloos?
Suffie
-9-  Suffie:
Milena, zwart-wit en ongenuanceerd als vanouds.... Maar ze heeft hier dus wel een punt: Dit soort gedrag bestaat omdat wij het allemaal wel gesneden vinden en de andere kant op kijken. Snap best dat niet iedereen zit te wachten op een scheldkanonade of een pak rammel, maar de berusting alsof het allemaal normaal is die sommigen uitstralen irriteert me mateloos...
Theo
-10-  Theo:
Mij durven jullie hier wel van repliek te dienen. Toch ben ik ook 2 meter 80 en gebouwd als Schwarzenegger. :-)
Arnoud
-11-  Arnoud:
@Theo: jij past toch niet in een auto dan. En dan komen we je ook niet bij het tankstation tegen.
Guus
-12-  Guus:
@JohnN
Men kan de aso in alle vriendelijkheid aanspreken. "Meneer, eet smakelijk. Sorry dat ik u stoor in uw maaltijd, ik kan er niet langs, helaas heb ik nogal haast"... Nà het op een dergelijke wijze zijn aangesproken moet iemand een ongekende hufter, een op te sluiten geestesziekte zijn, wanneer hij aggressief reageert. De tankstationmedewerkers zullen te hulp schieten, de 1-1-2 is binnen enkele minuten ter plaatse.
Betreffende de al dan niet terecht zijnde Duitse verwarring: Hèlèmààl het merk BMW heeft een alom bekend imago, als zo`n auto ook nog een Duits kenteken heeft is er een versterkend effect. Eén of beide vermeldingen niet relevant vinden doet me denken aan de struisvogel welke naar eigen zeggen alleen maar zijn kop in het zand steekt omdat hij politiek correct wil zijn.
JohnN
-13-  JohnN:
@Guus: Ik heb 15 jaar BMW gereden (auto vd zaak) en wist niet van het door u genoemd imago. Wel viel mij altijd op dat auto's die vóór mij reden altijd heel snel naar de rechter rijbaan uitweken, wat ik heel plezierig vond. (tegenover eerdere ervaringen met mensen die eindeloos met 100 km/u links bleven hangen voor mijn Opeltje Astra.) Niet dat ik toen een Charlie Aptroot was, verre van dat, want ik reed nooit harder dan toegestaan (de zaak vergoedde namelijk geen verrkeersboetes).
Politiek correctheid is me vreemd, mijn familie heeft genoeg negatieve ervaring aan het oorlogsverleden, niettegenstaande die herinneringen heb ik uitstekende (zakelijke) relaties gehad over onze oostgrens gedurende die 15 jaar.
Wat het voorstel van "overdreven lief aanspreken van notoire aso's" betreft moet ik om u lachen. Als u een inbreker in uw huis betrapt zegt u dan: "neemt u mij niet kwalijk meneer, dat ik u stoor bij uw bezigheden, maar volgens mij bent u daarmee bezig in de verkeerde woning"?
Laten we bij de realiteit blijven. Voor mij is een aso een aso, laten we het niet al te verwarrend maken door hem een heer te noemen. Dat is het soort correctheid waarin ik weer niet wil meegaan.
Suffie
-14-  Suffie:
Guus, bedankt voor het inzicht. Ik verslijt ondertussen alweer mijn tweede BMW maar ben me nooit bewust geweest van mijn asociale uitstraling.
Guus
-15-  Guus:
@Suffie
Het doet er niet of men al dan niet een a-sociale uitstraling heeft, in ons kinnesinnerijke Nederland worden vooral de duurdere, grotere, types van BMW negatief, als 'patserbakken', geopinieërd. In die geest beschouw ik Walther Ploos van Amstel`s opmerking dat het ging om een Duitse SUV de gebeurtenis preciëserend, snap ik niet dat JohnN die omschrijving niet terzakedoend vind.

@JohnN
Wie uitte in deze reactiedraad huiverigheid betreffende het aanspreken van zulke figuren? In uw laatste reactie moet u om mij lachen omdat u notoire aso`s en in uw huis inbrekenden niet vriendelijk wilt aanspreken. Volgens mij haalt u wat dingen door elkaar. Het doet er niet toe of die lieden vriendelijkheid verdienen, het enige wat moet worden voorkomen is geweld, bloedvergieten, het enige waar naar toe dient te worden gewerkt is hunnerzijdse "gastvrijheid" bij de politie. Met stukjesschrijvers en reageerders die zich hier beklagen over het gedrag van een medemens terwijl ze op geen enkele wijze enige heldhaftige daadkracht demonstreerden kunnen de meeste lezers hèlèmààl niks.
Niet relevant maar wèl een aardig weetje: VVD-er Charlie Aptroot heeft, bij mijn weten, nooit een Opel Astra gereden, ook niet een BMW. Hij rijdt een Volvo stationwagen.
JohnN
-16-  JohnN:
Ahh Guus, je kent hem?
JohnN
-17-  JohnN:
Ik stel voor dat we hierbij Guus nomineren tot de heldhaftigste reageerder van A.C.
Dan nog even het bewijs leveren natuurlijk, want je moet het wel verdienen, zo'n eervolle titel.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.