Home > > De vuiltolerantiegrens in Nieuw-West

De vuiltolerantiegrens in Nieuw-West

Kwaliteitsniveau 'sober'?

Stadsdeel Nieuw-West gaat de straatvervuiling voortaan 'op zicht' controleren. Dat is goedkoper. Niet meer zoals tot dusver volgens een strak schema schoonmaken, nee, gewoon kijken of het er nog een beetje mee door kan. Waarschijnlijk zoals wij stiekem thuis ook allemaal doen, maar dat vertellen we natuurlijk nooit zo openlijk als het stadsdeel doet.
U ziet de bui al hangen: dat wordt een zootje straks. Daar komt volop discussie over: wat is vuil en wat is niet vuil?

Degene die dit heeft bedacht is een ongeëmancipeerde boekhouder, een man die zelf nooit iets in het huishouden doet.
Ik zal u zeggen waarom. Mannen die namelijk wél iets in het huishouden doen, kennen het fenomeen 'vuiltolerantiegrens'. Die ligt bij mannen over het algemeen stukken hoger dan bij vrouwen. Wat een man nog een alleszins acceptabel leefmilieu vindt, is volgens een vrouw een smerige bende.
De boekhouder heeft van dit verschijnsel nog nooit gehoord en kijkt duidelijk alleen maar naar de centjes. En geld is sowieso het slijk der aarde, ik bedoel maar.

Hierdoor gaat de vuiltolerantiegrens nu ook in de publieke ruimte een rol spelen. Want bij onze reinigingsdienst werken merendeels mannen. Ik baseer dit op eigen, onwetenschappelijke waarneming (anders krijg ik daar weer gezeur over). Mannen doen dus de 'visuele inspecties' en bewaken de 'kwaliteitsniveaus'.

Die kwaliteitsniveaus doen op zichzelf al het ergste vrezen. Je hebt kwaliteitsniveau 'basis' voor de woon- en winkelgebieden. Daarnaast is er kwaliteitsniveau 'sober' voor de groene buitengebieden. Nergens dus kwaliteitsniveau 'schoon', 'lekker fris' of 'je kunt hier van de grond eten'.
Hier is duidelijk al rekening gehouden met het niveau dat bij de gemiddelde man het hoogst haalbare is: basis.

Napolitaanse toestanden liggen in het verschiet. Maar de begroting van 2013 is tenminste op orde.


drie reacties op "De vuiltolerantiegrens in Nieuw-West"

Dr.D
-1-  Dr.D:
"Van de grond eten" betekent dat er genoeg ligt toch?..
Jeroen Mirck
Zoals je weet moet er flink bezuinigd worden, Arnoud. Een beetje minder schoon scheelt enorm veel geld, waardoor er minder gesaneerd kan worden op andere terreinen, zoals veiligheid of onderwijs. Eén zo'n thema eruit lichten en roepen: "Dáár mag geen geld af", dat is wat al te makkelijk. Hoe doe jij dat als je onderhandelt met je vrouw over een krapper huishoudboekje: moet zij dan als enige bezuinigen of doen jullie dat allebei een beetje? Inderdaad, politiek is net het echte leven. :)
TH
-3-  TH:
Volgens mij doen ze in Nieuw West niets aan Schoonhouden althans een groot aantal auto's die rond rijden en medewerkers die te beroerd zijn om uit hun auto te komen en het vuil van de straat te halen. Verder als je ze aanspreekt spreken ze de taal niet. Verder zie ik in mijn straat geen enkele handhaver want die doen niets. De blauwe zone een groot debakel daar doen ze al 2 1/2 jaar over om de strepen op straat te zetten en ze vragen wel al parkeergeld vanaf 1 juli 2012 terwijl er niets nada gebeurd.. Ik noem dit een treurige situatie wel geld vragen van de burgers, maar er niets ervoor doen. Ze vragen aan burgers vuil te prikken in hun straat maar de schoonmakers rijden er met een grote boog omheen. Ik noem dit verkeerd geld uitgeven. Mijnheer Mirck volgens mij kan er bezuinigd worden door al die ambtenaren die totaal niet gemotiveerd zijn er uit te gooien en daarvoor in de plaats hardwerkende mensen in te zetten. Ik noem het gewoon luiheid.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.