Home > > IJburg: Zelfbouw op het Steigereiland

IJburg: Zelfbouw op het Steigereiland

Impressie van een wijk op IJburg, waar mensen zelf of samen met een architect hun eigen huis ontworpen hebben.

Muziek: Carol Kidd - When i dream.


twee reacties op "IJburg: Zelfbouw op het Steigereiland"

eva
-1-  eva:
Een aan één schakeling van blokkendozen het kan nog niet in de schaduw staan van de zelfbouw uit de 17e eeuw. Lelijk, zoals heel IJburg vierkante appartementen gebouwen all-over. Deprimerend.
JohnN
-2-  JohnN:
De verschillende kleuren en bouwmateriaal - baksteen, beton, kunststof - geven wel een zekere mate van herkenbaarheid en orientatie. Maar ik moet eva wel toegeven: het geeft geen blij gevoel. De gevels - vooral door het ontbreken van enig groen van formaat - zijn afwijzend. Het komt niet in de buurt van de vertrouwdheid die de 16e, t/m eerste helft 20e eeuw bouw van Amsterdam geeft voor wie het allemaal moet aanzien. Maar altijd nog beter dan die straten waar je naarstig zoekt naar een straatnaambord om te weten of je in de buurt bent van waar je naartoe wilt. En waar je alleen aan de huisnummers kunt bepalen of dit het adres is wat je zoekt of dat het minstens nog 300 meter verderop is (waar het er precies zo uitziet). Nieuwbouw groeit niet meer organisch, zoals vroeger, maar wordt in enkele jaren neergeplempt, dat is het probleem. De zelfbouw maakt zich niet meer los van de massaproductie, ook in vormgeving.
Maar het kan nog erger: een latijnsamerikaanse hacienda aan de rand van een dorp in Friesland.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.