Home > > Ziekenhuis met longproblemen

Ziekenhuis met longproblemen

Bron: Google Streetview

'Trekt het bestuur van het VU Medisch Centrum eindelijk zijn conclusies en besluit het af te treden?' vroeg Het Parool zich gisteravond af. Dit nadat de inspectie voor de volksgezondheid het ziekenhuis onder verscherpt toezicht had gesteld. Er was gebleken dat de specialisten op de afdeling lonchirurgie al een tijdje vechtend door de operatiekamer rolden. Longarts Piet Postmus luidde hierover de noodklok.
Vandaag weten wij het antwoord op de vraag van Het Parool: nee, het bestuur blijft zitten, maar stuurt Piet Postmus de (Boele)laan uit.

Zo doen ze dat bij het VU-Mc: niet de oorzaak van de problemen wegnemen, maar degene die ze signaleert ontslaan.

Bij dergelijke lang slepende conflicten is het volgens mij het beste om alle betrokkenen te vervangen. En in dit geval ook de raad van bestuur, want die heeft niet adequaat ingegrepen.
Als de ruziemakers weg zijn, kunnen ze op de afdeling longchirurgie weer opgelucht ademhalen. Want deze laatste flauwe woordspeling laten we ons hierbij niet ontgaan natuurlijk.


vijf reacties op "Ziekenhuis met longproblemen"

Johan Vansteenkiste
-1-  Johan Vansteenkiste:
Deze morgen heb ik aan Prof. Postmus, die ik al lang goed ken, hetvolgende geschreven:
Beste Piet,
Kort: heel veel steun. Ik ben ervan overtuigd dat je opkomt voor het goed van patiënten, het is de ziekte van de tijd dat klokkenluiders aangepakt worden, eerder dan het probleem.
Johan

Johan Vansteenkiste, Hoogleraar Longziekten K.U.Leuven
Huub verweij
-2-  Huub verweij:
Het lijkt op het eerste gezicht een vreemde reactie van een bestuur dat onder vuur ligt, hoewel wij allen niet de details van dit besluit kennen heeft het in elk geval de schijn van het ' pesten van de klokkenluider' in zich. Ik denk toch dat er meer aan de hand is dan wij uit dit Parool artikel kunnen opmaken, of zou een raad van bestuur inderdaad zo stom zijn om ook deze verdenking nog op zich te laden? Dat zou volgens mij dan directe aanleiding moeten zijn voor de Raad van Toezicht om de RVB maar buiten spel te zetten.
Duidelijk is dat er in elk geval klaarheid moet komen en ik neem aan dat Prof. Postmus zijn naam en faam zal verdedigen door dit voor de rechter te brengen?
Ook de rol van de inspectie is in de media bevraagd want er zijn geluiden dat zij al veel langere tijd geleden zijn ingezet en dat er in overleg met de directie maatregelen zijn genomen, maar kennelijk niet voldoende. Al met al erg veel ego's dat moge duidelijk zijn. Wellicht is dat de grote ziekte waar ziekenhuizen aan leiden, specialisten en artsen die zich kennelijk van een status voorzien die zij kennelijk aan hun positie koppelen. Maar laat ik duidelijk zijn: er zijn heel veel goede artsen die helemaal niet meedoen met dit soort machtsvertoon en die gewoon een roeping vervullen. Zo zijn er ook heel veel verpleegkundigen en verzorgenden die het schaamrood op de kaken verschijnt als ze deze berichten allemaal volgen in de media, schaamte voor hun ziekenhuis en schaamte voor hun collega's. Een goede dokter is een weldaad als je die nodig hebt, maar dat is een politieman/vrouw ook, of een vuilnisman/vrouw. Het ene beroep is niet minder dan het andere en status verkrijg je door binnen je vakgebied te excelleren in vakkennis en in medemenselijkheid naar patient en naar collega's. Dat is de hoogste status die je als arts kunt verkrijgen. Dus schei uit met die flauwekul en gedraag je naar de eed die je hebt afgelegd en zet je in voor de medemens. op die artsen zijn we trots en ik vind dat het VU beter verdiend, haar medewerkers en haar patienten. Dus gauw oplossen en weer aan de bak met alle goeie artsen die echte status verdienen.
JohnN
-3-  JohnN:
Op 24 februari 2012, naar aanleiding van het onthullen van het Oerlemans-schandaal (eyeworks) heb ik de site van het VUmc destijds eens goed bekeken:
Citaat:
"Het VU medisch centrum komt voort uit een christelijke traditie waarin menselijke waardigheid en respectvolle behandeling essentieel zijn. VU medisch centrum staat voor duurzaamheid en heeft oog voor mens en omgeving. Het VUmc heeft drie kernwaarden die zijn identiteit als geheel verwoorden. (...)
Bij keuzes in de beleidsontwikkeling dienen zij als maatstaf voor ons denken en handelen. De drie kernwaarden zijn: Betrokkenheid, Zorgvuldigheid, Ambitie " einde citaat.

Ik schreef na het interview van Marielle Tweebeke met Oerlemans, de voorlichter van afd. SEH VUmc en een lid van de Raad van Bestuur VUmc het volgende:
Citaat:
""Die tekst op de VUmc website hebben ze blijkbaar zelf nooit gelezen, die is ongetwijfeld opgesteld door een glad reclamebureau tegen vermoedelijk een vorstelijke vergoeding. De heren die op de tv verschenen hebben uit persoonlijk belang de unieke kans laten liggen om tegenover het hele Nederlandse volk te verklaren dat hun ideetje fout en immoreel was. Dat het niet had mogen gebeuren en dat het zich nooit meer zal kunnen herhalen. Zo alleen nog hadden ze het VUmc kunnen vrijwaren van een enorme reputatieschade. Maar de twee heren van het VUmc – ach, van die Oerlemans "Eyeworks" *alias "lijkenpikkers" verwachtte ik immers niet anders – die twee van het VUmc verkozen zichzelf tegen keiharde feiten en in tegenspraak met hun eigen VUmc doelstellingen te blijven verdedigen. "" einde citaat.
Ik begrijp nu dat destijds het conflict tussen de afd. longchirurgie en de intensive care al liep. De eyeworks affaire heeft na veel kritiek tenslotte toch tot een mea culpa van het VUmc geleid (ging niet van harte). Dat men vervolgens het nu heetlopend conflict gewoon heeft laten doorzieken maakt de Raad van Bestuur in mijn ogen incompetent. Dit Ziekenhuis met een Hoofdletter met een Uitstekende Medische Staf verdient een betere Raad van Bestuur, die weet wanneer men in actie moet komen en dat ook doet en niet wacht totdat de media aandacht hen daartoe dwingt. Immerrs BETROKKENHEID ( bij de patient mag ik hopen ) staat voorop in de doelstellingen, niet het eigen hachje.
Arnoud
-4-  Arnoud:
@Johan Vansteenkiste: Het doet mij goed dat wij tot in België toe gelezen worden.
@Huub: Dit stuk is ook eerder een gangmaker voor discussie, inderdaad weet ik de finesses niet. Maar gezien de diverse affaires rondom falend toezicht die we de afgelopen jaren zagen passeren, verbaast niets mij meer.
JohnN
-5-  JohnN:
Laatste nieuws: Mulder is opgestapt. Eerste stap naar gezonder beleid op VUmz.
Al is het natuurlijk een klein halfjaar te laat... Bidden voor de toekomst nu maar.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.