Home > > Stemmen of niet?

Stemmen of niet?

Rob Zwetsloot

Moet ik gaan stemmen? Bij de verkiezingen voor organisaties die beter afgeschaft kunnen worden omdat ze nutteloos zijn (Provinciale Staten)? Verkiezingen voor instanties waar beter techneuten dan politici aan het roer kunnen staan (Waterschappen)?
Stemmen op mensen die ik niet ken. Op organisaties die dingen beloven die ze nooit nakomen. Die programma's hebben die gespeend zijn van realisme. Die een eeuwigdurende baantjescarrousel draaiende houden. Die handenvol geld kosten zonder dat duidelijk wordt waarom? Als je er iets van hoort heeft het te maken met corruptie, machtsmisbruik, incompetentie en geldverkwisting. Ik kan met gemak een lange lijst met namen en schandalen samenstellen.

En waarom hoor ik dit niet bij de burgerlijke pers? Waarom proberen die ons allemaal naar de stembus te jagen? En waarom maken ze allemaal zo openlijk reclame voor de zittende machtspartijen, met de PvdA voorop? Omdat zij de slippendragers van die macht zijn? Ze zelf later ook zo'n riant betaald baantje willen? Of is het domheid? Onkunde? Beroepsdeformatie?
Wat te doen? Stemmen of niet? Die beslissing valt op de verkiezingsdag zelf. En hangt af van een toevalligheden die nu nog niet te voorspellen zijn. Een ding is wel zeker: het toeval heeft zich nog nooit vergist.


vijf reacties op "Stemmen of niet?"

Suffie
-1-  Suffie:
Had ik dit stuk al niet eerder gelezen?
Arnoud
-2-  Arnoud:
Ja hoor eens Suffie, dat kan ik niet allemaal voor je bijhouden. ;-)
JohnN
-3-  JohnN:
Gisteren was ik op een hele serie grote NS stations.
Overal stond: NU VOORUIT D66
en
Wil je dat er meer treinen gaan rijden?
In 18,3 senden kun je dat kenbaar maken.
Stem op 18 maar voor de Provinciale Statenverkiezingen Zo gedaan.

Ik zou zo zeggen: Ja hoor. Informatie genoeg, waarom weet 90% nog niet of en zoja waarop ze gaan stemmen?
Alleen domkoppen zoals ik piekeren zich nog steeds suf.
Pechtold zegt: NU VOORUIT - daar kan toch geen mens tegen zijn?
Suffie
-4-  Suffie:
Nee, sorry! Het was een ander stukje, althans de titel en de eerste drie regels..
Jeroen Mirck
Columns die vooral uit vragen bestaan, vind ik nooit zo sterk. Vooral niet als ik bij veel van die vragen denk: waar in vredesnaam baseer je dat op? Zo was er in de ('burgerlijke'?) pers volop aandacht voor het vermeende onnut van een politiek orgaan voor de Waterschappen. Bovendien was er in diezelfde pers juist veel kritiek op de 'zittende machtspartijen'.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.