Home > > Schaken en Seksisme

Schaken en Seksisme

Marian Donner - Foto: Rob Zwetsloot

Even was het Manor hotel in Amsterdam Oost het centrum van de wereld. Van de schaakwereld om precies te zijn. Want dit hotel was het toneel van het Nederlands kampioenschap schaken. In de bijbehorende horecagelegenheid gaven deskundigen commentaar en in de speelzaal kon men de deelnemers live aan het werk zien.
Conclusie: Kijken naar schakers in een duel is net zo spannend als het kijken naar het gras dat groeit.

Tegelijk vond een kampioenschap voor alleen mannen en een kampioenschap voor alleen vrouwen plaats. 
Je reinste apartheid. Seksisme. Vrouwenonderdrukking.

Honderd jaar feminisme hebben ons wel het vrouwenkiesrecht gebracht, maar in de edele schaaksport wordt het zwakke geslacht nog steeds achtergesteld. Vrouwen moeten nog steeds op het tweede plan acteren. In de schaduw. Waar zijn de vrouwen die dit onrecht aan de kaak stellen? Zich druk maken over deze ongelijkheid? Dit is een glazen plafond dat doorbroken moet worden. Wie gaat er voorop in de strijd. Dit pikken de vrouwen toch niet? Daar worden ze toch pissig over? Dat kan toch niet langer zo? 

Het is waarschijnlijk de reden dat de gemeente Amsterdam de subsidie aan het Max Euwe centrum heeft stopgezet, en dat we nooit iemand zien bij het openluchtschaakboord tegenover het Tropenmuseum. En trouwens, dat de Koning nog steeds het belangrijkste stuk van het schaakspel is laat nog maar eens overduidelijk zien dat het spel zelf ook is doortrokken van seksuele stereotiepen en vastgeroeste rolpatronen. Er is een hoop werk aan de winkel in de schaaksport, zo veel is duidelijk.

Tijdens deze gescheiden kampioenschappen werd er zelfs een lezing georganiseerd onder de titel "Kunnen vrouwen schaken?" door Marian Donner, dochter van de legendarische schaakgrootmeester columnist en levenskunstenaar Jan Hein Donner. Hieronder ziet u een interview met haar:

trefwoorden.

twee reacties op "Schaken en Seksisme"

wk
-1-  wk:
Dom, dom, dom.
Moet ik hier écht op reageren?
- Even een onjuistheid rechtzetten: Er is niet een apart mannenkampioenschap. Vrouwen worden uitgedaagd om aan het enige echte Nederlands kampioenschap deel te nemen.
Daarnaast bestaat er een vrouwenkampioenschap - dat wel.
- De rating van Judith Polgar is nog altijd 2675.
- Wat het belangrijkste stuk tijdens het spel is ? Zou Zwetsloot zelf wel eens een partij gespeeld hebben? Voor niet-schakers is misschien de vergelijking met Stratego handig: Waar ben je actiever mee: met de Generaal (=Dame) of met de Vlag (=Koning) ?

De rest staat in:
http://home.kpn.nl/krane526/zzvaria.htm#..
http://home.kpn.nl/krane526/zzvaria.htm#..

Veel openluchtschakers slaan het Tropenmuseum over en gaan direct naar het Max Euweplein (bij dat M.E. Centrum, weet je wel). Meer kans om direct een tegenstander te treffen.

Nog een geluk dat Rob Zwetsloot niet bekend is met het incident over de kledingvoorschriften …..
http://anusha.com/koshnits.htm
Suffie
-2-  Suffie:
Als we het dan toch hebben over seksuele stereotypering bij bordspelen, dan moeten we écht even aandacht gaan schenken aan het verderfelijke spel 'Mens Erger Je Niet'. De pion, die zich in het spel steevast in een ondergeschikte en passieve rol moet laten 'verzetten' heeft vrijwel altijd een duidelijk vrouwelijk figuur met een slanke taille en een brede basis, terwijl de dobbelsteen, die het spel bepaald, zonder uitzondering een stoer, masculine en vierkant uiterlijk bezit. Er is écht nog een hoop werk aan de winkel in gezelschapsspelletjesland....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.