Home > > Volslagen nietszeggend

Volslagen nietszeggend

EU 2016 affiche - Foto: Arnoud Hugo

De stad hangt vol met affiches over het Nederlandse voorzitterschap van de EU dat wij het eerste halfjaar van 2016 mogen bekleden. De bijeenkomsten van hotemetoten vonden de afgelopen twee weken plaats op Kattenburg, in het Scheepvaartmuseum. Alleen: dat staat allemaal niet op dat affiche!

Daar staat op: NL EU2016 AMSTERDAM. 
Een volslagen nietszeggende tekst. Hij zou als code van herkomst op een doos Hollandse spruitjes hebben kunnen staan.

Wanneer je niet al elders hebt opgepikt dat het gaat over het Nederlandse EU-voorzitterschap, heeft dit affiche nul (0) informatieve waarde. En daar hebben ze er dus duizenden van gedrukt en door meneer JCDecaux op de tramhaltes laten hangen. Het mag blijkbaar wat kosten, zo'n voorzitterschap.

Het is altijd nogal populistisch om dan te gaan roepen over geldverspilling en ‘onze belastingcenten’, maar in dit geval kunnen we er gewoon niet omheen. Maar ja, het over de balk smijten van bakken geld zijn we wel gewend van de EU.

Het is ook nog eens een lelijk affiche. Lelijk en nutteloos. Dan toch liever een mooie dame of heer in ondergoed. Dan valt er nog wat te zien. Desnoods de kont van die karbouw van kasbergen of hoe ze heten mag. Alles beter dan dit.

Een volslagen nietszeggend affiche


vijf reacties op "Volslagen nietszeggend"

JohnN
-1-  JohnN:
Die Engelse samenkramp ''Iamsterdam'' in roodwitte gigaletters heb ik nooit zo geweldig gevonden (in tegenstelling tot de bedenker), alleen kinderen zijn er blij mee als klimobject. Simon Vinkenoog bedacht al veel eerder ''Am*dam'' waarin nog enige sprankeling zat, maar er moest natuurlijk iets professioneels komen.

Deze gelegenheidsaffiche n.a.v. het EU voorzitterschap is van een afstotende lelijkheid, qua kleur zowel als vormgeving. Alsof de tekst uit de losse hand op een paar stroken lukraak in een lijst werd geplakt. Het ziet er uit als broddelwerk. Wie durft in het openbaar bekennen de maker hiervan te zijn?
Overigens betaalt ''meneer JCDecaux de plaatsing en het onderhoud van de abri's in de stad. Omdat meneer JCDecaux ongetwijfeld ook ergens geld aan moet overhouden zal deze PR actie van de overheid zeker flink geld moeten kosten. Daar had een echte kunstenaar aan te pas horen te komen, om iets moois te ontwerpen.
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
En we pikken het allemaal. Rutte en consorten (vooral de hoge ambtenarenkliek om de doorzichtige poppenkast heen) lachen zich rot om het gepeupel dat het ongenoegen over een lelijk en duur affiche in de PvdA-kleuren schriftelijk uit op het internet. Het hele EU-circus rijdt ook rond in een (waarschijnlijk nieuw) wagenpark waarin alle voertuigen voorzien zijn van hetzelfde kenteken (NL-EU-16), zodat bij verkeersovertredingen ook niet te achterhalen is wie ze gepleegd heeft. Verkeerslichten op hoofdverkeersaders als de Prins Hendrikkade worden verder op drukke spitstijden rustig minutenlang op rood gezet als er weer zo'n omhooggevallen druif langs moet op weg naar zijn door hetzelfde gepeupel betaalde hotel of privéclub. Misschien toch eens tijd voor een revolte?
ReindeR Rustema
-3-  ReindeR Rustema:
Toen ik de affiches zag bedacht ik ook dat ze minstens een boxje onderin hadden kunnen plaatsen met een tekst voor de nieuwsgierige voorbijganger. Dat er nog steeds zoiets is als een roulerend voorzitterschap van de EU, dat Nederland nu aan de beurt is, dat Europa naar Amsterdam komt, etc.
Annemiek Onstenk
-4-  Annemiek Onstenk:
Dat laatste is tegen het seksistische aan Arnoud. En het platte afzeiken van en schoppen tegen de zogenaamde potverteerders van de overheid doet ook nogal populistisch aan. Misstap of is dit nieuwe stijl?
Arnoud
-5-  Arnoud:
@Annemiek: Je moet wel oppassen dat je de termen 'seksistisch' en 'populistisch' niet te pas en te onpas gaat gebruiken. Waarom seksistisch? Ik schrijf over 'een dame of heer in ondergoed'. Yolanthe stond en staat regelmatig op billboards als lingeriemodel, in binnen- en buitenland. Dat is haar keuze.
Kritiek op geldverspilling binnen de EU is gelukkig niet het exclusieve domein van Geert Wilders. We moeten onszelf niet in de positie manoeuvreren dat alle kritiek op de EU gezien wordt als 'populistisch'. Dat er binnen de EU niet op een eurootje meer of minder wordt gekeken is algemeen bekend. We hoeven alleen maar te denken aan de geldverslindende operatie om telkens afwisselend in Brussel en Straatsburg te vergaderen. Ook is er veel aandacht voor de absurde onkostenvergoedingen die worden uitbetaald aan ambtenaren en leden van het Europees Parlement.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.