Home > > De Dichter der Erotiek

De Dichter der Erotiek

Bert Schoonhoven - Foto uit video Rob Zwetsloot

Op deze plek is vandaag een hartelijke felicitatie op zijn plaats. Een felicitatie aan een dichter. Niet zomaar een dichter, maar De Dichter der Erotiek. Een dichter die een droom werkelijkheid zag worden. Na jaren ploeteren. Tegen de stroom inroeien. 
Ik ontmoette deze dichter voor het eerst in de Melkweg. In de jaren 80. Hij trad daar op met erotische poëzie op een festival met de titel 'hard en horny'. Met gedichten met nietsverhullend en direct taalgebruik. Gedichten over harde seks. Gedichten over het wonder van de erotiek in alle verschijningsvormen. 
In het gemeentearchief moet nog een filmopname van zijn podiumkunsten uit die tijd zijn.

Naast dichter is hij striptekenaar. En liefhebber van kunst. Een speciaal soort kunst.
Kunst namelijk gemaakt door mensen die verstandelijk beperkt zijn. Of verstandelijk uitgedaagd. Mongolen. Autisten. Manisch depressieven. Onaangepasten. Mensen wier uitingen door de gevestigde kunstwereld niet serieus genomen worden. Waar men de neus voor ophaalt. Op neerkijkt.

Dus begon deze dichter een missie. Het onder de aandacht brengen van deze kunst. Kunst die de geuzennaam outsider art kreeg.

Begonnen met kleinschalige exposities in een keldertje. Bij de opening ervan altijd een gedicht. Voorgedragen met luide stem en veel emotie. Zijn vriendin verzorgde het bier en de chips. Door stug doorgaan kwam er aandacht van de pers. Hij begon een eigen televisieprogramma over outsider art. 
En de aandacht voor de wonderlijke wereld die de outsider kunstenaars in hun werken scheppen nam toe. Men zag de artistieke waarde ervan. En bleek er een publiek voor te bestaan. 
Zo gek is dat niet, want veel kunstenaars zijn ook zo gek als een deur. Zit een steekje aan los. Hebben een klap van de molen gehad.
Moet ik nog de naam van Vincent van Gogh noemen?
En krijgt het museum de Hermitage, hier aan de Amstel, een eigen afdeling waar permanent outsider art tentoongesteld gaat worden.
Een mijlpaal die het gevolg is van jarenlang buffelen en tegen de stroom in zwemmen.
Daarom wil ik hier graag zeggen: Gefeliciteerd Bert Schoonhoven, met dit grote succes. Het is verdiend. En van harte gegund. Geniet ervan. 
En ik ga ervan uit dat je bij de opening weer op wervelende wijze een gedicht zult voordragen. 
Zoals dit:


Reageer op "De Dichter der Erotiek"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.