Home > > Het kompas van W.F. Hermans

Het kompas van W.F. Hermans

Kompas W.F. Hermans - Foto: Paul Hermans

Vorige week, op 11 februari, kwam de film 'Beyond Sleep' uit.
Het is de verfilming van W.F. Hermans' roman 'Nooit meer slapen', wat als zijn beste werk wordt beschouwd.
De schrijver werd op 1 september 1921 in Amsterdam geboren.
In de film, die ik nog niet heb gezien, zou zijn kompas een belangrijke rol moeten spelen, want het wordt vele malen in zijn boek genoemd. Alleen: het authentieke kompas is niet in de film te zien. Dat heb ik namelijk.

De makers van de film hebben mij nooit benaderd. Het kompas uit 'Nooit meer slapen' is samen met enkele andere items in mijn bezit. In 1995 nam ik het samen met mijn vader (de beeldend kunstenaar en stedebouwkundige Ton Hermans) in Brussel over van zijn weduwe. We zijn overigens geen familie. Willem Frederik Hermans kocht al zijn Leica camera's bij mijn vader.

De film ga ik zien als hij op DVD uitkomt. Tegen beter weten in, want 't boek is natuurlijk niet te verfilmen.

Het kompas uit Nooit Meer Slapen

trefwoorden.

twee reacties op "Het kompas van W.F. Hermans"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Over 50 jaar is waarschijnlijk de TomTom van Joost Zwagerman een collectors item. ;-)
JohnN
-2-  JohnN:
Hoewel de meeste verfilmde romans mij tegengevallen zijn wanneer ik het boek al eerder las, zal ik deze film waarschijnlijk wel gaan kijken. Uit nieuwsgierigheid. W.F.Hermans was mijn ''buurman om de hoek'' toen dit boek uitkwam - 1966-1970 woonde ik in Haren zuid (Gr.), dat wil zeggen: ik had daar een huis maar vertoefde meest op zee. Heb Hermans nooit opgezocht, kwam mij moeilijk benaderbaar over, in tegenstelling tot de psychiater-schrijver/dichter van den Hoofdakker, beter bekend als Rutger Kopland. Een heel vriendelijk en gastvrije man.
Als de schrijver overleden is hebben filmmakers meestal niet zoveel op met nagelaten spulletjes, ze hebben het boek en gaan ermee aan de haal. Ik zal opletten of er ook scenes zijn waarin de hoofdpersoon in het spiegeltje kijkt van zijn kompas. Welk kompas? Doet er eigenlijk niet toe want de acteur is immers ook 'fake'.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.