Home > > Wat kon ons gebeuren?

Wat kon ons gebeuren?

Gerrit Hoogstraten - foto: Rob Zwetsloot

Politie. Smeris. Diender. Wout. Juut. Hermendad. Wetsdienaar. Waakzaam en dienstbaar. De politie dient de orde van de overheid te bewaren, de belangen van de heersende klasse te verdedigen en gehoorzaam aan de regering te zijn. 
Dat was in de Tweede Wereldoorlog ingewikkeld. In hoeverre moet je als politie agent gehoorzamen aan de Duitse bezetter? In hoeverre meewerken aan de jodenvervolging? Waar ligt je loyaliteit? Voor welke dilemma’s word je gesteld? Vragen die opgeworpen worden in het boek “Wat kon ons gebeuren” van Gerrit Hoogstraaten.

Een roman gebaseerd op de ervaringen van zijn opa, die smeris was in die Tweede Wereldoorlog. In de dagen tussen de Auswitch herdenking in het Wertheimplantsoen en de herdenking van de februaristaking bij de Dokwerker, was hij te gast bij radio Amsterdam FM om over dit boek te praten. Ik had de gelegenheid om hem na die uitzending een paar vragen te stellen. Onder andere over de reactie op het boek door voormalig commissaris Bernard Welten. 


Reageer op "Wat kon ons gebeuren?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.