Home > > Elektrische Museumtramlijn bedreigd

Elektrische Museumtramlijn bedreigd

Elektrische Museum Tramlijn - Foto: Arnoud Hugo

Ik moet even wat ernstig ongenoegen ventileren! Al tientallen jaren houden vrijwilligers in Amsterdam de Elektrische Museumtramlijn in bedrijf. Dikwijls zijn het oud-GVB medewerkers. De lijn loopt van het Haarlemmermeerstation (Amsterdam Zuid) naar Bovenkerk (gemeente Amstelveen). De loodsen zijn gevestigd in het ‘rafelrand’-gebied achter het historische Haarlemmermeerstation, tussen Havenstraat en Karperweg.
Amsterdam is echter van plan om woningen te bouwen in dit gebied. En dus moeten loodsen en tramrails verdwijnen. Zomaar. Zonder alternatief. Zoek het maar uit.

Onbehoorlijk bestuur

Een schandelijke houding van de Gemeente Amsterdam, die natuurlijk in eerste instantie verantwoordelijk is voor het hele proces. Ik durf het zelfs te benoemen als onbehoorlijk bestuur. Wél miljarden (extra!) kunnen steken in een metro, maar fatsoenlijk een oplossing financieren voor een belangrijk historisch erfgoed is teveel moeite. Het is ook een regelrechte belediging aan het adres van al die vrijwilligers die al decennia de zaak draaiende houden.

Olympische Spelen

U merkt, ik zit mij hier wild te ergeren. Waarom moeten de mensen van een prachtig initiatief als de Elektrische Museumtramlijn toch altijd beducht zijn voor ‘aanvallen’ van buitenaf? Het is lang niet de eerste keer dat de lijn onder vuur ligt. Ook in de jaren tachtig dreigde de Museumtram al te verdwijnen omdat men in het kader van Olympische Spelen ’92 de lijn wilde inpikken. Die onzin is ons gelukkig bespaard gebleven.

Zwaar vervuilde bodem

Ik vraag mij trouwens af of dit gebied wel zo geschikt is voor woningbouw. Het is al minstens een halve eeuw een echte ‘rafelrand’, met allerlei obscure bedrijfsactiviteiten. De grond is er zwaar vervuild. Zo hebben daar in de loop der tijd nogal wat branden gewoed, ligt er asbest op de loodsen, waren er schimmige autobedrijfjes en kon je er de onderkant van je wagen laten tectyleren. De grondsanering zal dus ook flink wat gaan kosten.

Creatief inpassen

Hoe dan ook, er moet een nette oplossing komen voor de Elektrische Museumtramlijn. Die moet behouden blijven voor de stad Amsterdam en voor Amstelveen. Misschien kan deze lijn ook wel heel creatief worden ingepast in het hele bouwplan voor dit gebied. Men gaat maar even zijn best doen om deze mooie zomerattractie te laten voortbestaan.

Zie ook: RTV-NH.
Teken de petitie!
Dit artikel verscheen eerder op het weblog van de auteur, Arnoud Hugo.


Reageer op "Elektrische Museumtramlijn bedreigd"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.