Home > > Druk, drukker, drukst. Wen er maar aan

Druk, drukker, drukst. Wen er maar aan

Amsterdam is druk en wordt nog veel drukker: in 2030 zullen 32 miljoen bezoekers naar de stad komen, is de verwachting. Parool vroeg zich af: Past dat? Waar laat je al die mensen? Het is dan elke week Koningsdag of Pride in Amsterdam. Natuurlijk past dat. Zet een paar drukte-experts bij elkaar met een flipover en je hebt snel een lijstje maatregelen om meer ruimte te maken.

Spreiding is een sprookje. GroenLinks Femke Roosma was in Spijkers met Koppen duidelijk: “de groei van toerisme is een autonome ontwikkeling”. Het gros van de bezoekers is voor de eerste keer in de stad en komt praktisch nooit meer dan twee kilometer van de Dam vandaan. Die willen naar het Museumplein, voordat ze een rondvaart doen en daarna naar de Wallen. Overdag dr. Jekyll en ‘s avonds mr. Hyde; cultuur versus coke. Dat is het gebrandmerkte imago van Amsterdam.

Lekker eten?

De restaurants werken voortaan met tijdvensters van een uur waarbinnen je een verplicht drie-gangen toeristenmenu staand moet wegstouwen. Voor de snelle trek zijn er wafelbakkers om de vijf winkels voorzien. Een hele avond een tafel bezet houden in een fijn restaurant kan niet meer; snel eten, snel de volgende klant, opzouten. De horecaondernemers zullen wel moeten, want de huren in de horeca gaan stijgen en meer ruimte voor horeca is er niet.

De fietser uit de stad

De gemeente haalt de parkeerplaatsen en bomen langs de populaire grachten weg om die grachten te verbreden voor de rondvaartboten en zuipschuiten. Natuurlijk verbannen we Amsterdamse fietsers uit de volle binnenstad. Daar mogen alleen nog maar huurfietsen binnen.
Zelfrijdende open busjes met robo-guides rijden in colonne over de grachten om de haasttoeristen toch nog wat van Amsterdam te laten zien. Die busjes zijn elektrisch. Dat is duurzaam! De Oude Kerk wordt het nieuwe Tourist Information Center. De musea en het Anne Frank Huis gaat ook ’s nachts open. Na de gidsen moeten ook de 2.000 straatdealers een vergunning hebben.

Crowd management

Met nu al elke dag 30.000 bezoekers zijn de Wallen al bomvol. Daar kan helemaal niemand meer bij. Zelfs de dweilpauzeploeg niet. De gemeentelijke crowdmanagers kunnen met een druk op de knop volle straten afsluiten met digitale geo-fences en de horden spreiden. Dat kunnen ze prima. Het Parool stelt terecht: “Kijk naar de Arena, waar meer dan 50.000 voetballiefhebbers tientallen keren per jaar efficiënt geordend optimaal gebruik maken van schaarse ruimte rond een voetbalveld. Anderhalve Arena per dag, dat moet de stad toch zeker kunnen handelen, laten we niet overdrijven”. Op hele drukke dagen moeten bezoekers en spitstoeslag betalen; we gaan rekening-lopen.

Overloopgebieden

De Jordaan en Haarlemmerbuurt zijn aangewezen als overloopgebied. Daar kunnen makkelijk 30.000 tot 50.000 bezoekers per dag bij. Het is daar erg leuk. Mooie grachtjes, veel plek voor selfies op idyllische bruggetjes en genoeg horeca, coffeeshops en straatdealers. Daar kunnen vast nog wel wat ramen met rode lampjes bij om het pretpark compleet te maken. De winkels in de binnenstad gaan 7 dagen per week, 24 uur per dag open, om ruimte te maken voor klanten.

Oprotpremie

De Amsterdammers die niet meer in de binnenstad willen wonen krijgen een oprotpremie. Dan klaagt ook niemand meer over het gebrek aan handhaving. Die premie is makkelijk te betalen, omdat de pandjes in de buurt in waarde stijgen door de verhuur op Airbnb. Genoeg speculanten die dat wel willen betalen.
En, er zijn genoeg oudere Amsterdammers die ook wel in Purmerend, Almere of Huizen kunnen wonen. Ze betekenen toch weinig meer voor de Amsterdamse economie. Die economie moet het hebben van de bezoekers. Meet-the-locals? Dan ook verplicht in klederdracht over de straat. 
Voor wie echt wil blijven komen de 'noise cancelling' oordoppen in het basispakket. 

Voor wie dacht dat drukte door bezoekers het grootste probleem is? Er komen ook nog eens elke dag 100.000 meer forensen bij die in de stad werken en 100.000 nieuwe Amsterdammers die hier komen wonen.
Wie denkt dat het nu al druk is, die kan zijn borst nat maken. Drukte in de stad? Wen er maar aan, toch?


Een reactie op "Druk, drukker, drukst. Wen er maar aan"

Bram
-1-  Bram:
Ja het is druk en het word drukker en de toerist die smult er van, maar op een gegeven moment is de toerist de drukte zat na 3 dagen Amsterdam waarvan 2 dagen in de rij staan en wachten. En dat vertellen zij ook als ze weer thuis zijn, dan gaat het als een lopend vuurtje door de div. landen, wat een klote stad alleen maar wachten en er doorheen geperst worden. En negatieve reclame zit niemand op te wachten want dan blijven de mensen weg, dus ik zie de toekomst positief en rooskleurig in.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.