Home > > Terugkijken op 2018

Terugkijken op 2018

IJsje eten in de hete zomer - Foto: Arnoud Hugo

Het meest gedenkwaardige aan het jaar 2018 was toch wel die lange hete zomer. Niet iedereen werd daar blij van, maar als het regent is het ook weer niet goed.

Waar eveneens de hitte vanaf sloeg waren de gemeenteraadsverkiezingen. Die mondden uit in een links college. Sommige Amsterdammers liggen daar nóg wakker van. Te meer omdat we ook een nieuwe burgemeester kregen, Femke Halsema. Voor het eerst een vrouw. En ook al zo links.

Echte problemen

De échte problemen bestonden uit het onbetaalbaar worden van de woningmarkt. De ‘gewone man/vrouw’ kan steeds moeilijker in de stad terecht. Hij/zij is het slachtoffer van graaiende speculanten en Airbnb. Ook wordt er gefraudeerd bij het leven.

Tussendoor kregen we nog mee dat Weesp ervoor had gekozen om in de toekomst bij Amsterdam te horen. Als ze dáár maar geen spijt van krijgen.

Aanslagen

De absurde hoeveelheid festivals in de stad deed een aanslag op de parken en de rust van omwonenden. 
Andere aanslagen vonden plaats in West en Nieuw-West waar de handgranaten werden gelegd als eieren in een kippenhok. Ook werd er royaal gestrooid met kogels. Er zijn nog steeds geen daders gepakt.

Weg met de auto

Het nieuwe groene college wilde zichzelf meteen op de kaart zetten en gaf aan dat de auto minder ruimte krijgt in de stad. Ook de parkeertarieven gaan flink omhoog. Toch schijnt er nog een parkeergarage bij te komen onder de Singelgracht. De onderlinge afstemming van de maatregelen draait dus nog niet helemaal lekker.

Vieze lucht

Logistiek wordt het er allemaal ook niet makkelijker op in de binnenstad. Bedrijven bevoorraden wordt steeds lastiger. Touringcars weert men uit de binnenstad, maar het handhaven daarvan schijnt toch een probleem te zijn.
En dus krijgen we ook de luchtkwaliteit maar niet onder controle. Die is slecht, ondanks milieuzones.
O ja, handhaving. Dat is toch ook een ernstig pijnpunt dat veel van onze auteurs en lezers heeft geïrriteerd. Dronken geteisem zwalkt des nachts ongestraft over de Wallen. Woningen worden in grote aantallen illegaal onttrokken aan de woningmarkt. Fietsers vormen een anarchistische sprinkhanenplaag. Zonder licht.

Overlast Schiphol

Wat wil je ook, met Schiphol als buurman. Er was veel overlast van de luchthaven deze zomer. Door baanonderhoud vloog er een aanhoudende stroom vliegtuigen over de stad en de randgemeenten. Dat gaf onacceptabel veel geluidsoverlast en het vliegverkeer stortte onzichtbaar enorme hoeveelheden fijnstof en CO2 uit over onze huizen.
Maar eindelijk wordt de voortdurende wens van Schiphol tot groeien eens kritisch onder de loep genomen.

NoordZuidlijn

Een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar was natuurlijk de opening van de NoordZuidlijn. Eindelijk. Hij rijdt lekker. En zo snel! De stations zijn een lust voor het oog. Maar daar gaat men wat tegen doen, want dat kan natuurlijk niet, zo’n mooi metrostation. Er komen digitale reclameborden. Met dank aan de cultuurbarbaar die dit geregeld heeft.

Faillissement

De verscheidenheid en de kwaliteit van de medische zorg in Nieuw-West kreeg een harde klap door het faillissement van het Medisch Centrum Slotervaart. De patiënten werden van de ene dag op de andere op transport gezet. Van een zorgvuldige afwikkeling van de patiëntenzorg was geen sprake.

Letters

In de rubriek ‘klein en onzinnig leed’ kunnen we nog melden dat de letters IAmsterdam op stel en sprong moesten verdwijnen van het Museumplein. Ze zouden het verkeerde signaal afgeven, een verheerlijking van het individualisme zijn. Terwijl we in deze stad nu juist saamhorigheid en verbinding nastreven! 
En verdomd, het heeft geholpen! Sinds de letters weg zijn is de verbroedering tussen alle Amsterdammers met sprongen toegenomen! 
Zelfs serie-krakende asielzoekers werden in de armen gesloten. In polonaise hossen we nu door de straten. Wat een verschil een paar van die letters al niet kunnen maken.

Hard werk

Wie graag alles nog eens gedetailleerd wil nalopen kan terecht op onze archiefpagina van 2018. Want ik ben vast nog wel iets vergeten, aarzel niet mij aan te vullen.
Er is heel hard gewerkt door onze auteurs, fotografen en videomakers. Geheel voor de eer en uit liefde voor de stad. De redactie dankt hen voor al hun inspanningen.

Namens al die medewerkers van Amsterdam Centraal wens ik u alvast een heel voorspoedig 2019!


Een reactie op "Terugkijken op 2018"

JohnN
-1-  JohnN:
Het zuur weer overzichtelijk gecatalogiseerd door ons aller Arnoud. Gelukkig plaatste hij er een zoete foto bij, dat compenseert... Mag ik raden: ZKKH? Van mij ook alle lezers en medewerkers een plezierig uitzitten van de rest van het jaar en met frisse moed aan 2019 beginnen want zoveel erger kan het niet meer worden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.