Home > > Politieke column: straatkunst

Politieke column: straatkunst

Streetart

Tien muurschilderingen sieren sinds deze maand de kopgevels van flats aan de Platanenweg in Amsterdam Oost. Een mooi project, maar er wringt iets: gek dat er in de media nergens wordt verwezen naar de vergelijkbare straatkunst in Nieuw-West. Te ver weg?

Goed dat kunstenaarscollectief Amsterdam Street Art (ASA) zich al bijna tien jaar inzet voor de acceptatie van streetart als kunstvorm. Goed ook dat woningcorporatie Stadgenoot het collectief de opdracht gaf om de gerenoveerde flats in Oost op te fleuren. Streetart hoort bij Amsterdam en verdient de aandacht die het nu krijgt.

Tegelijk geeft de berichtgeving over dit project op AT5 (“Dit is uniek!”) en in Het Parool me een wat ongemakkelijk gevoel. Ik mis context. Ook in andere delen van de hoofdstad wordt namelijk hard gewerkt om streetart op de kaart te zetten.

Daarom wil ik graag aandacht vragen voor Street Art Museum Amsterdam (SAMA), dat – ook alweer een kleine tien jaar – warm pleitbezorger is van streetart in Amsterdam. SAMA haalt internationaal vermaarde street-artists naar Nederland, heeft talloze muren beschilderd in Geuzenveld-Slotermeer en organiseert rondleidingen waar een internationale schare toeristen op af komt.

Afgelopen maand werd een reusachtige ‘mural’ onthuld vlakbij de Burgemeester Röellstraat, een belangrijke verkeersader dwars door Nieuw-West. Een prachtige muurschildering die tot stand kwam na nauw contact met de buurt. Bij het lanceringsfeestje kon ik de productie van de mural terugkijken via een VR-bril, die me via een hoogwerker leek op te tillen richting de nok van het beschilderde pand. Een bijzondere ervaring.

Goed dat streetart van oost tot west wordt ingezet om buurten te verbeteren en daarmee de lokale gemeenschap te verbinden. Ik roep dan ook de gemeente, bedrijven en woningcorporaties op om samen met clubs als ASA en SAMA extra kleur te geven aan de stad, om met streetart als (vaak ondergewaardeerd) smeermiddel te bouwen aan een Amsterdam voor iedereen.

Jeroen Mirck zit sinds 2010 in de D66-fractie van Nieuw-West en schrijft columns over de lokale politiek van Amsterdam.


Reageer op "Politieke column: straatkunst"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.