Home > > Denken als een generaal?

Denken als een generaal?

Ik was geschokt door de rapportage op AT5 over de lachgasdealersBurgemeester Halsema liet eerder weten te gaan onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om tegen de verkoop van lachgas op te treden. Maar dat gaat volgens de lachgasbaas nooit lukken. Hij zegt er altijd mee door te gaan: 'Al moet ik duizend keer Moszkowicz in dienst nemen'. Wie is er nog de baas in Amsterdam?

Lastige dossiers als de aanpak van lachgas, huurwoningen, bezorgscooters, Airbnb, ­zuipschuiten op het water, hinder van verbouwingen en overlast van geparkeerde fietsen, slepen jaren voort voor ze eindelijk op de politieke agenda staan en worden aangepakt. Nieuwe problemen komen steeds weer op andere plekken in de stad boven. Steevast is stap één alle signalen negeren of bagatelliseren. Daarna komt de fase van steeds een beetje meer gedogen tot het water iedereen aan de lippen staat en we moord en brand roepen. Maatregelen komen als mosterd na de maaltijd.

Tergend langzaam

Het maken van nieuwe regels en verordeningen gaat tergend langzaam in Amsterdam. Er zijn vele raadsvergaderingen, conceptvoorstellen, zienswijzen, uitvoeringsprogramma’s en bureaucratische stappen ­nodig om een voor heel Amsterdam geldende aanpak te realiseren. Het is een ongelijke strijd met een onberekenbare vijand. In het leger noemen ze dat een asymmetrisch conflict. 
Zo'n conflict vergt een andere aanpak. Een asymmetrisch conflict win je nooit met de bekende nette symmetrische maatregelen. Niet in het bedrijfs­leven, ook niet bij de overheid. Dan is die onberekenbare ­vijand je steeds net te snel af, net als onze lachgasdealers, zuipschuitkapiteins en bierfietsexploitanten. Ze lijken ongrijpbaar. De handhaving kan niks doen.

Terreurorganisaties

Er is veel te leren van militaire leiders die wereldwijd tegenover terreurorganisaties staan. Het succes van militaire operaties wordt bepaald door de ­wijze waarop het leger weet te anticiperen op acties van de bij het conflict betrokken partijen. Optreden bij asymmetrische conflicten kent onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Je moet snel en effectief met meerdere interventies tegelijk reageren om effect te bereiken. Interventies zijn gericht op het ontkrachten van de vijand, maar ook op de ontwikkeling van de kracht van de lokale bevolking. Dit allemaal binnen reactietijden van uren tot enkele dagen. Dat is nog eens andere koek dan de maanden- of jarenlange ambtelijke procedures.

Snel beslissen

Asymmetrische problemen komen ineens uit onverdachte hoek op de ­radar. De lachgasdealers, de Segwaygroepen en de bezorgscooters. Je kunt je er nauwelijks op voorbereiden. Snel herkennen, snel een positie bepalen, snel beslissen en snel acteren is het antwoord bij asymmetrie. Uiteraard op basis van een duidelijk defensiestrategie; die kaders biedt voor de de tactische en operationele besluitvorming. Organisaties die hun besluitvormingscirkel sneller, en frequenter, doorlopen behouden hun voorsprong op de vijand.

A-teams

Beleidsmakers kunnen bij het leger veel leren over omgaan met vijanden uit onverwachte hoek en over de noodzaak om snel, en met effect, te interveniëren. Amsterdam heeft, naast gedegen strategische beleidsprocessen voor de lange termijn, A-teams nodig voor snel tactisch beleid om problemen uit onverdachte, asymmetrische hoek doelgericht aan te pakken.

Het is tijd voor een paar stevige lessen over militair leiderschap aan de Nederlandse Defensie Academie. Nodig oud gedienden als Dick Berlijn of Pieter Cobelens maar eens uit voor een mooie masterclass voor de troepen op de Stopera.


elf reacties op "Denken als een generaal?"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Onbegrijpelijk dat er niet een soort raamwetgeving of -verordening is om dergelijk parasitair ondernemerschap aan banden te leggen. Heel goed artikel over een onderwerp waar ikzelf ook steeds vragen bij heb.
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Misschien is Amsterdam eens toe aan een wat rechtsere burgemeester. En dan het liefst eentje zonder kinderen die "uit verveling" rondlopen met alarmpistolen, brandblussers leegspuiten op woonboten en vluchten voor de politie.
Arnoud
-3-  Arnoud:
Milena, kennelijk heeft de rechtse burgemeester Van Aartsen dusdanig weinig gepresteerd, dat je hem nu al bent vergeten. ;-)
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
Hahaha! :-) Echt, ik had hem verwacht binnen de 10 minuten, Arnoud. Maar eh, je bedoelt dit toch hopelijk niet serieus? Natuurlijk ben ik hem niet vergeten. Hoe lang heeft Van Aartsen hier als tussenpaus gezeten, een half jaar? Die moest hier voor de vorm even op de zaak passen en hij had toevallig nog even tijd ook. Opdracht: een beetje met die hamer zwaaien en tikken in de gemeenteraad en daar een beetje geleerd bij over de leesbril heen kijken. Is gelukt, want hij heeft blijkbaar een onuitwisbare indruk op je gemaakt. Kom op zeg!
R. Bosgraaf
-5-  R. Bosgraaf:
Misschien heb ik het verkeerd begrepen, maar waren vrije ondernemerschap en het inperken van overheidsinvloed niet ooit een rechts stokpaardje?
Arnoud
-6-  Arnoud:
@Milena: Van Aartsen heeft inderdaad in onuitwisbare indruk op me gemaakt. Als leugenaar. Maar dat was al veel eerder. http://verbaljam.nl/archive/2005-05-31/d..
En als je inderdaad zo begaafd bent in het voorspellen van reacties dat je erop gaat zitten wachten, had je net zo goed in je eigen eerdere reactie Van Aartsen al kunnen noemen. Maar het is natuurlijk moeilijk om toe te geven dat je hem even over het hoofd had gezien. Geeft niet hoor, kan de beste overkomen, zeker bij zo'n klein mannetje als Jozias.
Milena Tsareva
-7-  Milena Tsareva:
O, neem me niet kwalijk Arnoud, ik wist niet dat Van Aartsen een beetje gevoelig bij je lag. Ik opperde als generaal voor de door de heer Ploos van Amstel zo gewenste A-teams een 'wat rechtsere burgemeester' en dacht nog: er zal op dit overwegend rode forum vast wel iemand direct in de fik vliegen en triomfantelijk met Van Aartsen op de proppen komen. Maar ik had uitgerekend jou daartoe eigenlijk niet gerekend vanwege je normaal gesproken vrij hoge relativeringsvermogen, realiteitszin, frisse kijk op de zaken en intelligentie. Hoe je verder ook over Van Aartsen denkt: je wilt hem toch niet met droge ogen als "burgemeester van Amsterdam" kwalificeren omdat Amsterdam even een oppas nodig had? Daarvoor heeft hij echt te kort op die stoel gezeten.
JohnN
-8-  JohnN:
Moeten generaals Amsterdam redden?
Generaals leven juist bij het conflict. Hun actie houdt altijd het leggen van de kiem voor een volgend in.
Milena Tsareva
-9-  Milena Tsareva:
Ik vind dit item op AT5 over de lachgasproblematiek, een woord dat ook zomaar genomineerd zou kunnen worden als woord van het jaar, wel goed bij dit artikel passen: https://www.youtube.com/watch?v=6syqOaqm..

Hierin wordt ook de falende handhaving door de politie maar weer eens duidelijk naar voren gebracht door bewoners die anoniem hun verhaal doen, bang als ze zijn voor represailles van lachgasverkopers en hun klandizie. Ik heb vaker op dit forum geschreven (weliswaar vooral op het gebied van verkeer) dat de politie nogal selectief is in de waarneming, de wet niet of nauwelijks handhaaft zoals het zou moeten en het daarnaast zelf niet zo nauw neemt met de wet, die buiten prioriteitssituaties toch ook voor henzelf zou moeten gelden. Volgens enkelen op dit forum zeurde ik maar wat en was dit helemaal niet zo. De door mij bedoelde mentaliteit en willekeur bij de politie (het bewandelen van de makkelijkste weg / het wegkijken van problemen / ik zou het voor hetzelfde geld gewoon plichtsverzuim en eedbreuk kunnen noemen) wordt prachtig geïllustreerd door de woorden van één van de bewoners van 3:34 tot 3:56 in de videolink: "Je belt de politie en dan is het verhaal dat er eigenlijk te weinig mankracht is. Maar als je een avond en een nacht uit je raam kijkt, dan zie je toch regelmatig politie langskomen. Onder hun neus, achter hun rug wordt in de gracht gepist, er wordt in het openbaar gedronken. Waar je mensen dus zo een boete voor zou kunnen geven, maar er worden GEEN boetes voor uitgedeeld."

Dit moet echt enorm frustrerend zijn voor de mensen die daar wonen.
JohnN
-10-  JohnN:
Er valt weinig te lachen om de lachgasproblematiek.
JohnN
-11-  JohnN:
Er komt steeds weer iets bij: eerst was het massaal zuipen op straat, toen werd het dealen op straat terwijl we daar toch de coffyshops voor hadden opgetuigd en nu is het weer het lachgas in de straatverkoop. Tot voor kort wilde ik mij in mijn eigen gedrag niet laten onderdrukken door de asociale ontwikkelingen waarop de overheid kennelijk geen grip kan krijgen (of wil krijgen?) en ik liep door de buurt, of het nu overdag was of 's nachts. Ik had een vriend die bij de Oude Kerk woonde. Sinds een jaar blijf ik uit de buurt weg en ik haat mezelf dat de weerzin mijn gedrag nu bepaalt. Het tuig heeft gewonnen... Halsema? Engel?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.