Home > > Politieke column: Mijn afscheid

Politieke column: Mijn afscheid

Jeroen Mirck

In mijn politieke werk heb ik vaak transparantie bepleit en daarom hecht ik eraan om zelf ook transparant te zijn. Eind november 2019 stop ik als politicus en zal ik de stadsdeelcommissie van Nieuw-West verlaten. Met deze brief wil ik jullie uitleggen waarom.

Na negen jaar actief te zijn in de lokale politiek van dit stadsdeel, valt het mij zwaar om dit besluit te moeten nemen. Twee eerdere termijnen heb ik afgemaakt tot de laatste dag. Ditmaal loopt het anders. Dat begon al bij de verkiezingen van 2018 toen ik bewust een stap terug deed voor een andere kandidaat vanwege mijn naderende vaderschap. In de zomer van dat jaar werd Zenon geboren en veranderde mijn leven.

Het was niet mijn plan om terug te keren in de stadsdeelpolitiek, maar toen mijn opvolgster voortijdig stopte en er geen andere vervanger beschikbaar was, ben ik begin januari 2019 na lang twijfelen toch weer ingestapt. Met als kanttekening dat ik de balans zou opmaken in de zomer. Die balans slaat negatief uit.

Politiek versus privé

Het prille vaderschap (inmiddels als co-ouder) heb ik bijna een jaar gecombineerd met een drukke baan én de lokale politiek. Die combinatie werkt niet meer voor mij. Het een heeft te lijden onder het ander. Daarom heb ik een duidelijke keuze gemaakt: voor mijn zoon, niet voor de politiek.

Natuurlijk zijn er ook andere redenen te bedenken om de stadsdeelcommissie te verlaten. Iedereen die me kent, weet dat ik al voor de invoering geen voorstander was van dit aangepaste politieke stelsel. Een te vrijblijvend systeem, met te weinig concrete invloed. Dat moet en kan beter. Ook kan de commissie zélf beter: minder politiek gesteggel en meer concrete adviezen uit de buurt.

Toch stop ik niet vanwege deze politieke redenen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je met advies en overtuigingskracht altijd iets kunt bereiken, hoe beperkt je macht ook is. Goede ideeën zijn altijd welkom. Ga dus vooral door met het scherp houden van dagelijks bestuur, gemeenteraad en college.

Negen jaar ‘deelraad’

Voor mij komt er nu een einde aan negen jaar als volksvertegenwoordiger in Nieuw-West. Negen jaar waarin ik me heb ingezet voor veel lokale belangen. Voor buurtveiligheidsteams en veilige verkeersknooppunten. Voor het beschermd dorpsgezicht van Sloten en het redden van de subsidie voor bouwspeelplaats Het Landje. Voor op tijd verstrekte vergunningen en een goede balans van festivals. Voor politieke buurtadoptie (voorloper van wat we nu doen) en het online platform Stem van Nieuw-West.

Hoe nu verder? Praktisch gezien zal de vergadering van 19 november mijn laatste zijn. Ik dank mijn vijftien collega’s in de stadsdeelcommissie, het dagelijks bestuur, de ambtenaren en de D66’ers die mij actief hebben ondersteund. Maar bovenal bedank ik alle 160.000 inwoners van Amsterdam Nieuw-West. Het was een voorrecht om u negen jaar lang te mogen dienen.

Jeroen Mirck zit sinds 2010 in de D66-fractie van Nieuw-West en schrijft columns over de lokale politiek van Amsterdam. Dit is zijn afscheidsbrief aan de stadsdeelcommissie.


vijf reacties op "Politieke column: Mijn afscheid"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Dus het was een voorrecht om een stadsdeel te mogen dienen waar (een klein deel van) de plaatselijke bevolking bijna wekelijks een geldautomaat opblaast, roofovervallen aan de orde van de dag zijn en oudere mensen niet meer veilig zijn in hun eigen huis kunnen verblijven, laat staan veilig over straat kunnen. Een voorrecht dus. Gaat u hun voeten ook nog kussen, meneer Mirck? Natuurlijk... ik ken het bekende cliché-verhaal dat ze niet allemaal zo zijn, dat het maar om een klein deel gaat, dat we ze niet over één kam moeten scheren, etc.. Maar maak dat voorbehoud dan eventjes. Zet er even bij dat het helaas GEEN voorrecht voor u was om dat gedeelte van de bevolking van Nieuw-West te "mogen" dienen. Of is dat misschien te confronterend voor de achterban van D66?
Arnoud
-2-  Arnoud:
Nieuw-West is het grootste stadsdeel van Amsterdam. Logisch dat er wel eens wat voorvalt, logisch dat daar ook stoute mensen tussen zitten. Moet je daar bij je afscheid aandacht aan gaan schenken? Lijkt met teveel eer. Bovendien gaat jouw aandacht meteen al uit naar een bepaalde categorie criminelen. Maar in Nieuw-West wonen ook witteboordencriminelen, kindermisbruikers, verkrachters, oplichters en louche zakenmensen. Moet daar in de afscheidsrede ook een speciaal voorbehoud voor gemaakt worden? Lijkt me overdreven. Volkomen genegeerd worden door Jeroen Mirck lijkt me al voldoende straf.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Kom op, Arnoud. Nieuw-West staat landelijk bekend. Of liever gezegd: is landelijk berucht. "Logisch dat er wel eens wat voorvalt" is een zwaar understatement. Het is zelfs een stadsdeel waar veel mensen liever niet meer komen. Met betrekking tot het voorbehoud waar ik het in reactie 1 over had: daar bedoel ik mee dat je hierover als politicus gerust wat mag zeggen bij je afscheid. "Het was een voorrecht om u negen jaar lang te mogen dienen" klinkt wel erg rooskleurig, dankbaar en naïef in een stadsdeel waar zo meteen 'Allahoe Akhbar' door de luidsprekers klinkt.
Arnoud
-4-  Arnoud:
Milena, ik weet niet of je er wel eens komt, maar je kunt er gewoon over straat. Sterker nog, ik denk dat je minder dagelijkse overlast hebt van de mensen in Nieuw-West, dan van de toeristen in jouw stadsdeel. ;-)
Milena Tsareva
-5-  Milena Tsareva:
Ja hoor, ik kom er wel eens. Maar ik ben dan altijd blij als ik weer weg mag.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.