Bewoners Java-eiland in beweging voor duurzame energie

 

Huurdersvereniging Java en bewoners van woon/werkgebouw Wladiwostok op het Java-eiland gaan samenwerken om het energiegebruik in en om hun woningen te verminderen. Een initiatiefgroep uit Wladiwostok wil collectieve zonnepanelen op een groen dak en lobbyt bij woningcorporatie Stadgenoot om toestemming te verlenen.

 

De Huurdervereniging Java probeert verhuurder Bouwinvest al jaren in een energiezuinige richting te duwen, tot nu toe zonder veel succes. Bewoners willen bijvoorbeeld spaarzaamheid met verlichting in gemeenschappelijke ruimten en zelf energie opwekken. Zaterdag 31 maart kwamen ze samen op een heuse burenconferentie onder het motto ‘Als het internationaal in Durban en Kopenhagen niet lukt harde milieuafspraken te maken, moeten we het zelf doen.’

Red de mol in het Beatrixpark!

Een dode mol - Foto: Arnoud de Jong Van GroenLinks in Stadsdeel Zuid vernemen wij dat er in het Beatrixpark gebruik wordt gemaakt van mollenklemmen om de daar aanwezige mollen te bestrijden. De partij komt hiertegen in het geweer. Terecht natuurlijk, want de mol ( Talpa europaea ) is een uiterst onschuldig en nuttig diertje. Dat...

Lekker racen op de ring

Straks 100 op de A10 - Foto: Arnoud de Jong

De minister van infrastructuur en milieu, Melanie Schulz van Haegen, wil de snelheid op de A10 weer verhogen naar 100 km per uur. Dat is een uitstekend plan, want dat getut met tachtig moet maar eens afgelopen zijn. Het mag zelfs nog wel een beetje meer dan honderd. Dat schept namelijk onvermoede kansen voor de toekomst, zowel op het gebied van de sport als van de vergrijzing. We leggen het uit.

Eén blikje per dag

Gisteren zag ik een ekster chips eten. Dorito’s om precies te zijn. De vogel hupte telkens langs de zak chips op de grond. De zak werd vergezeld door blikjes Red Bull, brokken piepschuim, een fles Glorix, natte speelgoedfolders, een koekverpakking en een pakje Taxi. Allemaal zwerfafval....

De bomen krijgen de schuld

Kruising Jan van Galenstraat - Willem de Zwijgerlaan

De GGD en het RIVM deden een onderzoek. De uitkomst: langs drukke verkeerswegen kunnen beter geen bomen staan, want die houden fijnstof en uitlaatgassen vast. Een vreemde redenering. Krijgen de bomen nu de schuld van iets wat het autoverkeer aanricht?

Een bezorgverbod voor de Telefoongids in Amsterdam

Elk jaar worden weer grote hoeveelheden grotendeels nutteloze stapels telefoongidsen gedumpt in brievenbussen, halletjes en portieken. Ze veroorzaken steeds meer irritatie vanwege de gigantische papierverspilling. Opzeggen helpt niet. Tijd voor een bezorgverbod?

Plastic soep

Foto: Arnoud de Jong

Er zwerft veel teveel plastic afval in ons leefmilieu. Dat is niet alleen lelijk en smerig, maar ook nog eens slecht voor mens en dier. Daarom organiseert Plastic Whale op 4 september aanstaande het 'Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen'. Het is uiteraard de bedoeling dat u daaraan meedoet.

Grofvuil

Foto: Laura Bras

Waarom de kringloopwinkel inschakelen als hetzelfde principe ook goed kan werken rondom de ophaalplek voor het grofvuil? Laura Bras probeerde het met haar geliefde rode bank, die zij van harte een tweede thuis gunde.
Het viel tegen...

Het cynisme over de luchtkwaliteit

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik klaagde in het Parool over eenzijdige berichtgeving in die krant. Het stadsdeel zou een clubhuis hebben getorpedeerd. Op zichzelf lijkt mij dat groot nieuws, maar volgens mevrouw Elatik lag de kwestie veel genuanceerder. Hockeyclub Athena in Oost...